JANINA KRONLUND


Lite skillnader i skolan
min värdmamma är lärare på ett universitet, och hon undrade vad det är som är så bra med det finska skolsystemet eftersom de stup i kvarten får höra att man ska ta efter finlands skolplaner. vad är det egentligen som gör att finland klarar sig bra ute i världen? har någon ett svar på det? finland har läroplikt medan sverige har skolplikt, det är väl någonting? vi är tvungna att lära oss något.

i lågstadiet i finland har man dagar från 9 till 12 eller 13, när man är på femman-sexan har man dagar till 14-15. minns hur janina 11 år trodde hon skulle döö när det var skola ända till tre.. lilltjejen här i familjen går på tvåan, åker med bussen 8.42 och kommer hem med bussen 15.45. tycker der låter som en så sjukt lång skoldag, typ 9 till halv 4. hon går på TVÅAN. i lågstadiet. sju till åtta år. janina 16-18 år dog i gymnasiet med 9.45-4-dagar.

en gång i dagen har kidsen här en lite längre lekstund, medan vi i lågstadiet tvingades ut 15-20 minuter efter varje lektion på 45 minuter (lycka var att få stanna inne när man kom till högstadiet). köldgränsen var -15. fatta att stå ute och frysa i -14.95, men kanske ändå hellre så än att bara ha en egentlig rast om dagen? mellan lektionerna hinner de inte göra så mycket.

en tredje grej är maten i skolan. visst är kanske inte skolmaten den allra godaste, men den är i alla fall sponsrad med skattepengar och på så sätt "gratis". och varierande! ofta något nytt och man har alltid potatis/ris/pasta, kött eller något, sallad/grönsaker, knäckebröd, mjölk. här har man med mat till skolan eller så köper man den där. jag kollade in menyn för en vecka, och det var typ: hamburgare, hotdog, franskisar, pizza, pannkakor, chicken nuggets.. tänk att äta det varje dag.

fjärde (och sista som jag kommer på just nu) handlar om gymnastiken. här har de gymnastik två gånger i veckan, de tar inte med ombyteskläder & handduk och det är helt okej att ha jeans. man har på sig samma skor man har ute.. om man har crocs får man sitta och se på, för man kan inte jumppa i crocs eller barfota. liite konstigt när man är van med ombyte, bekväma kläder för gymnastiken plus typ tossor eller innegympaskor, plus en nice dusch efter lektionen.. tydligen inte här!

åh jag kom på en grej till! här där vi bor är det förbjudet att gå till skolan. man måste ta bussen och om man missar den måste man bli skjutsad. aldrig att man skulle få promenera! och om barnet inte har tillräckligt tjock vinterjacka/saknar vantar eller något, så kan skolan anmäla dig som dålig förälder.. oh my!


såå, vad tycker ni om detta? :D
Happy Halloween
idag har jag varit på halloweenparad till lågstadieskolan som lilltjejen går i. alla kids var utklädda, de bästa enligt mig var två rosa elefanter i publiken, de var några månader gamla :) av alla barn gillade jag pacman, tvilling-poliser och en liten cheerleader bäst. ni får se bilder senare!

klockan fem ska vi ut på trick or treating eftersom det officiellt är halloween idag, ska klä ut mig till leeo igen. sju trettio ska jag till annika på födelsedagskalas, hon fyller 21 idag! :D happy birthday! ♥