JANINA KRONLUND


De tios dag.
förra veckans tisdag tog jag tåget ner till helsingfors, där jag fick leva prinsessliv hos johanna. tortillakväll, bra sällskap och en mysig sovplats, kan man ens be om mer?
på onsdagen var det dags för de tios dag, då alla årets luciakandidater träffades för första gången. missade spårvagnen som jag skulle ta, så jag ringde en taxi. hade en trevlig morgondiskussion med den finskspråkiga chaffisen, som tyckte det var lite mystiskt att jag bad att bli upplockad utanför bandidos. vad är det ens för ställe? jag vet bara att det alltid är på vägen när man traskar till weekendfestivalen från arabia :D
tack vare min taxichaffis hade jag varken problem med att hitta folkhälsanhuset, eller att anlända för sent. hittade lätt och var där i tid! vi fick en massa information och så var det intervjuer med hbl och yle (haha världens mysigaste intervju med x3m) samt fotograferingar hit och dit. dessutom sjöng vi lite och så fick vi trerätters lunch. kanske såå gott :D
jepp, alla sjöng som änglar and then there was me, som tjuvkikade på orden stup i kvarten. passligt förebyggande syfte att inte förstöra för alla andra genom att sjunga fel, oj arma öde (var kommer dessa uttryck ifrån kan ni bara undra, eftersom jag inte vet).

vi träffade luciamammor, luciapappor, ansvarspersoner och förra årets lucia, vanessa. dessa plus de andra kandidaterna; sjukt härliga människor allihopa! vi åkte vidare till husis redaktion där vi fick sjunga lite (du som ville ha ett sångprov, det kommer, stå ut). passligt nervös och fötterna bara skakade. konstigt hur det ska vara så mycket lättare att göra lite vadsomhelst inför en stor publik istället för bara några människor.
vi gick till café esplanad där vi fick sitta i källarutrymmet. så himla mysigt och sjukt god mat, än en gång. när vi hade ätit så sprang vi iväg till svenska teatern där vi såg mamma mia. alltså, hur bra. på riktigt. älskade den och jag älskade faktumet att de hade gjort den mer "lokal" exempelvis genom att sjunga om att vakna upp på ett hotellrum i vasa.

på torsdagen hoppade jag på tåget tillbaka till vasa. satt och scrollade igenom alla sociala medier, då tåget stannade i tammerfors. min kompis lillis bor nuförtdien i tammerfors och hon hade laddat upp en bild på att hon & hennes lilltjej skulle åka till mormor i vasa. platstaggen vr tampere. skickade och frågade om hon var på samma tåg, men inte nog med det, vi hade valt platser i samma vagn :D vad är oddsen? jag lämnade min plats och satt med henne & adelina resten av resan. good life!
Helsingfors.
under de två senaste veckorna har jag hunnit besöka helsingfors två gånger. den första gången var jag bara där över dagen, men det var en fin höstdag då solen värmde mig medan jag traskade fram längs med gatorna, febrilt sökandes efter starbucksen som jag hittade först veckan därpå. satt på en parkbänk i esplanaden en liten stund, utanför svenska teatern och tänkte drömmiga tankar om att gå och se musikalen mamma mia. denna dag var jag fortfarande lyckligt ovetandes om att den lilla drömmen skulle gå i uppfyllelse bara en vecka senare.
livet är fint tycker jag.
 
Onsdagsskola
"det feelar helt bra i hjärtat att vara duktig ibland" för att quoata emma som sitter bredvid mig i skolan just nu. vid klockan sju i morse var jag så nära att ge upp för att återigen sjunka ner i sömnens härliga värld, men andrés utlovade skjuts till skolan fungerade som inspiration för att stiga upp och get ready. emma kokade till och med gröt åt mig??! vet inte vad jag har gjort för att förtjäna denna lyx (jag menar, igår bjöd hon på både lunch och muffins, plus att jag halvt utan lov drack upp en del av hennes tékopp). det enda jag kan tänka på är detta som jag hittade när jag googlade when your friend gives you food:
 
 
idag är vi alltså i skolan från åtta till sexton. vi hade ju en obligatorisk skolvecka i våras då vi var på plats 8-16 varje dag, men bortsett från den veckan så vet jag inte om detta någonsin hänt under den tiden då jag studerat på vamk. i och för sig har det inte hänt ännu, men vi är ju på  god väg i alla fall :D klockan är elva och vi har slitit oss igenom international supply chain management och nu traskade vår study counselor precis in för att briefa oss om vad som händer (skolåret började ju igår). jag är så sjukt hungrig att jag ser fram emot lunchen och för en gångs skull så ska jag äta i skolan. varken jag eller emma vet var matsalen är så vi får gå på skattjakt, pusshej!