JANINA KRONLUND


Julafton.
 
i år blev det ingen vit jul. den lilla snömängd vi hade i början av veckan hann smälta innan lördagen. jag får alltid mest julfeelis när snön täcker marken som ett fluffigt, vitt täcke. om det bara fanns snö under två veckor varje år, så skulle det få vara över jul och nyår. vi har haft sjukt fina decemberhimlar i alla fall, det är alltid något.
 
 
julafton började traditionsenligt med att hela släkten samlades hos min mummi. det var mummi och hennes tre barn med familjer, samt min morbrors fästmö med hennes två barn, så det blev riktigt skoj! kommer inte ens ihåg vem det var som fick mandeln, var i full färd med att äta gröt och choklad :D
 
 
julafton till ära hade jag på mig en alldeles underbar röd klänning som varit min favoritsläktings ♥ en så fin människa som vakar över oss från himlen. det var en besvärlig process att få hugo att medverka på min bild så att han skulle se söt ut och så att man skulle kunna urskilja hans tomteluva. nåjo, tomteluvan syns ju i alla fall. hugo har fullt fokus på sin boll som inte är med på bild. lovar att han egentligen njuter av att vara med och sitta still. tre sekunder senare hade han sprungit iväg :) :) :)
 
 
lite senare fångade jag honom i vardagsrummet.
tycker hans hundtomteluva är alldeles ljuvlig.
 
 
 
 
detta pepparkakshus fick vi av min morbror jukka och hans fästmö anitta! vi tyckte det var så fint så det fick stå i mitten av matbordet under hela vår julmiddag. granen i bakgrunden råkade jag och hunden ha i golvet idag :D ojdå. hups.
 
 
blev passligt glad när vasabladet hade inkluderat två av mina bilder i sitt julspecial :)
 
 
har ingen bild från julmiddagen :D höjdpunkterna i fiskbordet var hursomhelst skalade kräftstjärtar, laxröra och räkröra på skärgårdslimpa, hummer, rökt lax och små, ostfyllda paprikor från juustomaa i saluhallen (gudomliga. ni måste smaka på dem). tycker inte så mycket om julskinka, så mamma hade lagat köttbullar. kalasade på dem tillsammans med julsåsen, aaah dröm.
 
efterättsbordet dukades fram timmar efter middagen, eftersom vi alla var i en matkoma. gräddtårta, pavlova, jultårtor och choklad. ostar, kex och vindruvor. på bild ser ni en snurrande ostbricka i trä som jag har LAGAT på träslöjden på SJUAN. vet inte hur jag har kunnat få ihop något sådant där som TRETTONÅRING. passligt imponerad av mig själv :D
 
 
på kvällen kom kusinfamiljen över för lite mys & efterättsbord. den här bilden skickade min mummis syster aila från enontekis uppe i lappland. känner att det eventuellt är dags att besöka släkten :D synd att det tar en dag att bila upp dit, och ska man flyga så måste man först ner till helsingfors, vilket känns onödigt. nåjo, någon gång när man har några extra dagar ledigt så! sjukt vackert med norrsken.
Bachelor of Business Administration.
VET NI VAD? jag klarade det. tidigare i höst smygtipsade jag er om att det eventuellt skulle hållas en examenskaffebjudning i december, men eftersom examensdatumet lite klumpigt infaller så här två dagar innan julafton så väljer jag att fira i januari istället.
 
praktiken är godkänd, min thesis är godkänd och jag fick till och med några studiepoäng för mycket - det innebär att jag från och med idag har en yrkeshögskoleexamen i fickan: bachelor of business administration. kalaaas hörni!
 
 
när jag gick i gymnasiet ville jag ingenting annat än att studera på engelska. ville lära mig alla fancyga uttryck och samtidigt skapa en bred grund att stå på, för att kunna jobba var som helst i världen. hanken kunde inte erbjuda mig hundra procent engelskspråkiga studier, så jag valde vasa yrkeshögskola istället. först åkte jag till usa för att jobba som au pair i ett år (rekommenderar åt alla som blir studenter i vår! bara åk, vasa och studier väntar nog) och sedan jobbade jag på vasas bästa högstadium ett år.
 
hösten 2013 började jag & emma studera. första dagen delades vi upp i två klasser - gissa om vi inte hamnade i olika. försökte byta klass, men det fick jag inte. med motivationen på noll tog jag mig igenom första året, sökte inte ens till tutor eftersom jag var så säker på att jag skulle hoppa av hela utbildningen. till andra året fick jag byta klass! glädje och lycka! fortsatte nog endast för att emma övertalade mig att ge det en chans till. studierna blev med ens mycket bättre, när jag fick vara på samma klass som josefin, emma och emmamae.
 
tredje året gick riktigt fort, och nu i höst har jag fixat de sista praktikpoängen samt skrivit min thesis. jag är faktiskt väldigt stolt över mig själv, som läst en hel utbildning på mitt tredje språk (kan inte ens tänka mig hur det är att studera på svenska längre). jag är stolt över mig själv som klarade studierna inom den utsatta tiden på tre och ett halvt år, för ibland har jag tänkt att jag skulle kunna chilla lite och studera på fem. vem bryr sig, egentligen. det får ta så länge det tar. men jag är klar nu. vi kör examenskaffe i januari då! :D
 
Noora i Skam
kan vi diskutera noora från den norska succéserien skam? för det första så älskar jag hennes roll. hon är smått sarkastisk, men håller alltid huvudet kallt, klarar alla jobbiga situationer och kommer alltid med någonting smart att säga. helt fantastisk roll, och hon spelar den hur bra som helst.
 

för det andra så älskar jag att hon ofta har på sig rött läppstift. det ser så sinnessjukt vackert ut. för det tredje, så vill jag lägga i en ljusare färg i håret och klippa det så här stilfullt som noora har det. vill typ sno hennes stil rakt av. kort, ljust hår och röda läppar varje dag. winning combo.
 
skojigt förresten att hon stavar sitt namn med två stycken o:n, precis som man gör på finska. också skojigt att en av mina norska vänner (från reseledarjobbet) har samma efternamn som hon har i serien.
 
 
skam diskuterar så viktiga frågor angående allt från tonårstid & uppväxtnad till samhälle & uppfattningar överlag, så jag tycker att alla gymnasieelever borde se denna serie. kanske till och med alla nior. och alla som är äldre än så. om ni vill titta på skam med finsk eller svensk text så kan ni göra det här på yle arenan :)
 
(varning, denna serie är så galet beroendeframkallande. om du ser ett avsnitt kan du lika gärna se hela första säsongen på en gång. och andra. och tredje. och längta efter mer.)