JANINA KRONLUND


Support your local.
det skrivs om hur arbeten försvinner. hur datorisering tar över hela branscher. hur det kommer att vara svårt att hitta jobb i framtiden. hur arbeten som många haft som inkörsporten till arbetslivet blir färre. det görs listor på vilka yrken som kommer att försvinna.
 
ändå så shoppar folk hejvilt på nätet.
vi måste stoppa den här processen.
 
sluta sluta sluta.
 
för två år sedan skrev emma ett inlägg om hur vi måste bromsa e-handeln ifall vi vill behålla arbetsplatserna. idag vill jag länka till hennes inlägg för att ni ska läsa det igen. jag vill påminna er om vad som händer. jag vill påminna er om att det är våra vardagliga val som räknas.
 
om du behöver nya skor så har vi massvis med butiker i stan där du kan hitta några pärlor. köp dem inte på nätet. även om du köper från en kedja (typ intersport, stadium) så bidrar du till hur det går för just den butiken. och när just den butiken går bra, så kanske det skapar en arbetsplats till. när den går dåligt kanske någon blir av med ett jobb.
 
precis som emma skriver så finns det få webshoppar som är stationerade i finland. asos, nelly, zalando, ivyrevel. ingen av dessa bidrar till att hjälpa finlands ekonomi. ingen av dessa bjuder på så många arbetsplatser i finland. exempelvis så köper zalando färdigt översatta texter (jobbade själv med översättningar ett litet tag efter studenten så jag vet att man kunde översätta för zalando där) för en struntsumma. och tänk, istället för att beställa hem så kan du köpa en snygg klänning av elin e/s design och på så sätt stöda en företagare i finland.
 
istället för att beställa hem en massa böcker från adlibris så kan du gå till gros bokhandel. till och med suomalainen kirjakauppa. alla butiker som vi har här i stan. istället för att beställa hem en massa inredning så kan du gå till säde. asko. jysk. vepsäläinen. masku. stemma. minimani. alla butiker som vi har här i stan.
 
varför ska man köpa en blomma på plantagen då man kan gå till amalia, anemone och alla små blomsteraffärer? varför köpa en köttklimp från brasilien när köttdisken finns i malax? varför köpa bröd när vi har aroma, varför köpa tysk glass från lidl när vi har hemgårdens glass?
 
snälla, tänk på saken.
 
för varje inhemsk produkt du köper så bidrar du till att jobben stannar i finland. välj småföretagare framom kedjor, men välj kedjor framom näthandel. spelar det faktiskt så stor roll att det eventuellt är lite, lite dyrare i butik än på nätet? tänk vad allt de ska ha inklämt i det där priset. arbetskraft, service, lokalhyra, själva produkten. vi måste betala priset i affären om vi vill ha kvar våra affärer och jobben som affärerna bjuder på. även om det blir lite dyrare för konsumenten.
 
om man gör sig av med mellanhänder så blir det ännu bättre. köp grönsakerna på torget direkt från odlarna. plocka jordgubbarna själv hos mäkivaltaris. vet någon om det finns något växthus nära vasa, där man kan köpa grönsaker direkt från odlaren? har ni andra tips på vad man kan göra för att hålla österbotten levande? tips på var man ska göra sina uppköp?
 
 
självklart är det bra att gå till restauranger och barer som finns i stan (arbetsplatseeer) men jag väljer jättegärna ställen som strampen, faros, seglis, 1hk, raawka och oliver's inn. alla ställen i saluhallen. familjeföretag. bra företag, inga kedjor. ägarna är familjer härifrån. klart att det är hur fine som helst att gå till amarillo, rosso, frans and nicole och abc. hesburger eller burger king på nattmat. men jag går hellre till den lokala grillen.
 
 
välj så lokalt du bara kan. välj inhemskt.
välj familjeföretag. välj småföretag.
bojkotta näthandel!
CorinneGrönholm

Bra skrivet! Tycker också det är så bra att satsa lokalt än på stora företag utanför Finland. Ibland tar det ju emot ekonomiskt såklart men tänker ändå att varje steg är ett steg i rätt riktning :) Så om man inte alltid kan köpa allt från lokala handlaren så är det bättre att man gör det ibland än inte alls. Superbra att du tar upp dehär 💪🏼

Lina

Håller inte alls med dig. kanske inte så konstigt med tanke på vad jag själv jobbar med. Men världen förändras, marknaden förändras. Utbud och efterfrågan. TV:n dödade inte radion, videofilmer dödade inte tv-tittandet och spotify dödade inte musikindustrin. Tekniken får oss att tänka om, tänka nytt. Min arbetsplats fanns inte för fem år sedan och finns kanske inte om tio år. Mina framtida barns arbetsplatser är förmodligen inte uppfunna än och det är okej. Det finns nya inkörsportar till arbetslivet även om de gamla försvinner. Antingen så ser man möjligheter eller så ser man dem inte.

Svar: Tack för din kommentar :) Håller tummar och tår att det blir precis som du säger, att de framtida arbetsplatserna förmodligen inte är uppfunna ännu! Ett bra perspektiv som jag inte hade sett saken ifrån ännu :) Känner väl mest att jobben idag koncentreras till större ställen, och att vi därför måste handla mer lokalt och stöda företagare på lokal nivå för att få de få jobb som fortfarande finns att hållas här, inom räckhåll. Så att man inte ska vara tvungen att flytta. Flytta jobben hit istället. I dagens läge har jag fortfarande svårt att se vilken riktning jobbutvecklingen går i. Kassapersonal minskas, biljettförsäljare försvinner, banken och försäkringsbolaget flyttar ut på nätet. Vad kan man göra istället? Alla kan inte jobba som bloggare, marknadsförare eller influencer.
JANINA KRONLUND

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress