JANINA KRONLUND


Jul.
 
God Jul hälsar Hugo och Elvis ❤
 
 
Julaftonsmorgonen började med traditionell julgröt hos min mormor. En stor del av släkten hade möjlighet att medverka, vilket var jättekul. Sedan firar vi på olika håll, så en liten samling på morgonen är mys. Jenna hade turen att få mandeln och vann därmed en hemlig present.
 
 
Det bästa med julbordet är fiskbordet som vi har till först. Skrev kanske redan tidigare att jag äter en gång till från fiskbordet när resten hugger in på skinkan osv. För att inte göra det så kletigt så hade jag färdigt rensat lite hummer, aaah livets gåva. Räkorna var tyvärr lite smaklösa som de var, så jag kastade in dem i ugnen med olivolja och vitlöksklyftor den tjugofemte istället.
 
Fiskbord, skinkbord och ostbord. Jag tog en taktisk två-timmars-paus mellan alla bord så att jag orkade äta, hehe. Någon annan som befunnit sig i matkoma under dessa dagar? :)
 

En grej jag för första gången funderade på i år: tänk hur roligt det vore att ställa till med jul något år! Att få hitta på egna juliga maträtter till exempel. Som tur plockar min familj in något nytt på julbordet varje år, men tänk att skippa allt det där "som man alltid har" och hitta på ett helt nytt koncept. Skulle det bli traditionellt eller skulle det bli helt wild? Vi får se.
 
 
En utav min morbrors frus döttrar fyllde år på juldagen så vi åkte till morbror för att fira henne. Som ni ser på bilderna så utlovades ännu mer matkoma :) Hehe fick lägga mig ner i soffan och vila lite.
Den bästa jul- och nyårslistan

Hur kommer du fira jul?

Det här året är varken jag eller någon av mina familjemedlemmar bortresta, så det blir en traditionell jul hemma med familjen. Kanske mormor eller någon ur kusinskaran dyker upp? Morgonen börjar med julbastu, kanske vi åker till julkyrkan i år? Äta tills man spricker, sitta med telefonen i hand medan Kalle Anka är på tv, dela ut presenter. Vi brukar dela ut alla först och sedan öppnar vi en present i taget. Oftast sitter min mormor där och berättar vad man får innan man hunnit få av presentpappret :D
 

Din viktigaste julprydnad?

Ett band med tjugofyra juliga vantar, har fått det av Tobias så det betyder lite extra mycket.

Det bästa på julbordet?

Jag gillar ju egentligen inte julmat så vi har utökat julbordet en hel del under de senaste åren. Från de traditionella julrätterna äter jag egentligen bara potatis & brunsås, när resten hämtar skinka så hämtar jag mat från förrättsbordet igen :D Men limpa med skagen, kräftstjärtar, hummer och chilipaprikor-med-färskostinnehåll-från-saluhallens-ostdisk tycker jag är det bästa.

Julklappar före eller efter Kalle Anka?

Efter att vi ätit ser vi på Kalle Anka och efter det öppnar vi julklappar. Går absolut inte att göra det i någon annan ordning, då blir det ju helt fel hehe. Tycker det är rätt skoj att bygga upp en spänning inför kvällen och julklappsutdelningen.

 

 
Bästa julfilmen?

Jag är så svinigt dålig på att se filmer. Det här kan eventuellt vara lite pinsamt men jag måste svara Ensam Hemma för jag tror inte att jag sett någon annan julfilm? :D Ändå titulerar jag mig som julmänniska, det kanske inte är helt okej? Eller ja, jag, Milja, Emma och Viccan kollade faktiskt en julfilm med ett halvt öga för några veckor sedan, men jag minns inte ens vad den heter. Den verkade inte så bra i alla fall.


Plast- eller äkta julgran?

Inbillar mig att en äkta ger en mer julig känsla. Den finaste plastgran jag någonsin sett släpade jag och Emma hem till Penthouse för en jul, innan vi sålde den på grund av flytt. SÅ fin! Och ingenting att städa förstås. Finns väl ingen som gillar barr ändå?
 
 

Det sämsta med julen?

Att det finns folk som firar ensamma. Att det finns folk som inte har råd till julmat. Är det ens att fira. Vill bjuda in dem alla hem till mig för att skapa ett fint julminne för dem.

 
Det bästa med julen?

Det måste väl ändå vara värmen, kärleken, gemenskapen och förväntansfullheten. Fina människor som ordnar julfirande till ensamma. Fina människor som ordnar både julkassar och insamlingar och hjälper de mindre bemedlade. Karin Äijö i Vasa gör ett så himla fint jobb med precis det här ❤
 
 

Hur kommer du fira nyår?

Öppen för förslag! Helst vill jag bara äta gott, dricka ett glas lågalkoholhaltigtochsött vin, se raketer och gå och sova i tid :D


Vad ska du ha på dig?

Hjälp vilken svår fråga! Det beror på vad som händer! En klänning om det blir middag, utekläder om jag hamnar till någon skog för att kolla raketer.


Äter du någon speciell mat?

Det beror på vad Tobias vill trolla ihop, så speciellt lär det nog vara i vilket fall som helst. Tre rätter får det gärna vara, jag kan bidra genom att hitta på en efterrätt.

 


Vad ska du dricka?

Saft, limsa, mjölk :D Kanske det där glaset vin jag beskrev för några frågor sedan? Om jag känner mig riktigt äventyrslusten vill säga. Ifall man vill dricka vuxna drycker på restaurang så är jag alltså inte det bästa sällskapet, beställer dryck som ett barn.

Kommer du att göra nyårslöften?

Det tror jag, men har inte funderat ut någonting ännu. Men jag var precis till tandläkaren så kanske jag borde satsa på att inte äta/dricka så sjuttons mycket socker. Mvh hon som älskar saft och limsa.
 
 

Vad är det sämsta med nyår?

Att många hundar är rädda för raketer. Går emot mig själv några rader tillbaka med raketerna, jag kan bra se en lasershow istället, för raketer överlag är ju rätt skräp. Dessutom vet ju att nyår är sjukt överskattat men ändå hajpar vi det till tusen år efter år, vad är grejen med det? Låt mig kolla Viaplay, skåla vid tolv och somna med handen i chipsskålen.

Vad är det bästa med nyår?

Att det finns hotell som ordnar hundövernattning. Tänk vilket kalas med massvis av doggos living the hotel life. Tänk att jag glömmer det varje år? Nästa år vill jag gå på en sådan fest. Om någon vill ta på sig ansvaret och komma ihåg det för mig så skulle det vara riktigt fint ❤

 

Listan stal jag av Caroline

Nytt jobb i en ny stad.
Ett av mina största mål för året var att komma underfund med vad jag skulle göra till nästa, här är listan jag skrev i januari. Det tog mig några månader att fundera och någon gång vid påsken bestämde jag mig för att i något skede flytta ner till södra Finland.
 
Jag sade upp min lägenhet och flyttade hem till mina föräldrar till sommaren. På sensommaren började jag titta efter jobb på allvar, men det kändes som om det inte fanns någonting. När jag väl hittade något intressant så var det ett deltidsjobb eller ett jobb jag inte hade rätt erfarenhet för. Alltid något. Men eftersom jag levt gott hos mina föräldrar (så sjukt tacksam för det) så hade jag varken panik eller bråttom med att hitta något.
 
Eftersom jag hade tid så kände jag att jag kunde välja att inte söka för min egna sysselsättnings skull, utan söka för att jag verkligen ville ha just den här positionen. (Nu behöver ni inte tro att jag får välja jobb så där bara, utan kan meddela om en e-postinkorg som svämmar över av mejl där de meddelar att de valt någon annan)
 
Kom i topp tre för ett riktigt roligt jobb i Helsingfors, men så fick någon annan det. Samma vecka som jag fick det beskedet så såg jag en arbetsplats inom en bransch jag redan har närmare tre års erfarenhet inom. Betydligt närmare mitt nya hem, med precis sådana arbetsuppgifter som jag verkligen ville ha. Alltså, för första gången under hela hösten kände jag att jag hittat ett jobb som var gjort för mig. Jag tror det var det som gjorde att det gick vägen.
 
FÖR JAG FICK JOBBET! Jag kommer börja på en ny arbetsplats i en ny stad i januari. Samtidigt lämnar jag Vasa och Österbotten för en betydligt mindre stad men jag känner att det här bara kan bli bra. Och blir det inte bra så är det ju bara att beklaga och fortsätta livet. Allt blir alltid bra till slut, vet ni.
 
Det sorgligaste är ju förstås att lämna det som jag har nu. Hundarna, först och främst. Familj, släkt och vänner som blir kvar här. Mina fina kollegor på mina båda jobb. Fem och ett halvt år på Ollis lider mot sitt slut och jag kommer spela min sista dj-tur nu på lördag (22.12) så ni får gärna komma ut och dansa då ❤ (hehe okej, jag har redan meddelat att jag kan komma som gäst-dj på Pampasveckan i mars så det behöver inte vara den allra, allra sista nu på lördag)
 
Jag tänker inte så mycket på flytten egentligen, mer än att det ska bli skönt att få en vardag tillsammans efter att ha levt distansförhållande i ett och ett halvt år. Rutiner. Dessutom går det tåg på några timmar, ettutre är jag i Vasa ändå varannan helg, det kan vi ju inte veta ännu :D
 
Dessutom är jag grymt redo för nya utmaningar så jag är jättetaggad inför det nya arbetet!