JANINA KRONLUND


Hejdå juli.
sista kvällen av min semester och imorgon kallar jobbet igen. känner mig inte redo för fem cent, men vet att jag kommer sätta mig ner vid datorn och det kommer att kännas som om jag aldrig gjort något annat. fast det har jag ju, min semester har varit grym. först och främst har jag roadtrippat till norge med josefina & emma och det var underbart.
 
jag har gjort allt och inget tillsammans med livets person. haft det så sjukt bra och att få två hela veckor tillsammans med tobias har varit guld. vi har åkt båt en hel dag i raseborg/ingå/i södern nånstans (hittade till och med ett ställe utan alger där vi kunde simma) och blev bjudna på lunch av offe & anni. vi har lunchat i hangö vartefter vi kalasade på hangöglass med sabina & charlotta. vi har varit på kaffe hos inger och på café tillsammans med chris. vi har skrattat bort en hel, varm kväll på lindas, miikas & olivias terass.
 
vi reste till rhodos där vi checkade in på min första all inclusive-semester någonsin, på mitt absoluta drömhotell. när jag jobbade på rhodos för två somrar sedan så sa jag om jag någonsin kommer tillbaka hit så ska jag bo på alila. och så blev det. jag bara nämnde min dröm och så bestämde tobias att vi skulle boka. det blev så himla bra. alldeles fantastiskt. mådde bra varje sekund. skrytskryt men sanning.
 
 
jag hoppade på ett tåg till vasa, och när jag hade tjugo minuter kvar till böle så ringde tobias och sa att jag skulle hoppa av. jag älskar spontana äventyr, det kanske ni vet. jag hoppade av. blev upplockad och vi blev kvar i helsingfors för att spendera dagen tillsammans med ludde & neea.
 
nästa dag, nya tag och jag satt på tåget hela vägen hem. någon ynka dag blev det här hemma också. det är inte semester om jag inte reser bort hemifrån tänker jag. så när jag kom hem fixade jag min unpacking direkt och idag har jag varit i värlax: simmat, grillat och rensat ogräs. himlen spräckte upp och fällde en massa stora vattendroppar när jag åkte mot stan igen. kitty hämtade mig och vi firade fannys födelsedag en stund på whitehouse, och nu sitter jag här och gör mig redo för att återgå till vardagen.
 
det är väl någonstans här jag ska nämna värmeböljan och hettan som vi fått uppleva i hela norden. typ hela juli har bjudit på trettio grader. vattnet är inte bara ljummet, vattnet är varmt. vädermässigt är det här den överlägset bästa sommaren på flera, flera år. det känns så bra med värme efter två svinkalla somrar och det finns verkligen ingenting bättre än att simma, hoppa och dyka i vattnet vi har, vattnet som inte sticker salt i ögonen. hejdå juli, min favoritmånad ♥
Roadtrip dag 4: Haparanda - Vasa.
man sover förvånansvärt bra i bil. efter att ha sovit både i bilen och på stranden på seskarö i haparanda, så hoppade vi i havet och simmade en god stund. under vår roadtrip så hade en värmebölja hunnit lägga sig över österbotten, norrland och lappland. det var bara lofoten som bjöd på några uppfriskande tio-tolv grader medan resten av norden badade i trettio plus. plusgraderna märktes av redan i haparanda men det blev bara mer tropiskt ju längre söderut vi kom.
 
i haparanda så besökte vi rusta, ikea och en snusoutlet. när vi hade shoppat det viktigaste och packat om i bilen så började färden hemåt. vi funderade på ifall vi skulle stanna i jeppis för att äta, men ingen orkade, så det blev nästan raka spåret hem till vasa med endast ett glass-stopp.
 
 
slutligen såg roadtripen ut som på bilden nedan, vi åkte från vasa vid niotiden på torsdagsmorgonen och var tillbaka i vasa på söndagskvällen. färjorna som vi använde bokade vi direkt via wasaline och torghattens egna sidor och de var egentligen de enda tiderna vi hade att passa - därför valde vi att åka den vägen först och inte sist.
 
det var alldeles perfekt att åka iväg med ett gäng på tre personer, men en fjärde person hade nog rymts med i bilen (då hade vi nog fått packa ner ett tält för det hade inte gått att sova bekvämt med fyra personer i bilen). vi fyllde i alla kostnader i appen weshare by mobilepay (BÄSTA! alla i finland, ladda ner!!) för det var så himla lätt. det är appen som räknar ut vad alla ska betala, vem som är skyldig vem och vem som ska få vad. så bra.
 
 
sammanlagt kostade vår resa för tre personer 1050e (priset inkluderar två färjor, business lounge på wasaline, två hotellnätter, två middagar, bensin och biltvätt). vi reste med bilpaket vasa-umeå så hade vi haft en person till med oss hade det blivit billigare per person. hade vi velat snåla på priset hade vi kunnat bo gratis i tält, sitta på en vanlig plats på färjan eller äta billigare.
 
det som är alldeles nödvändigt för denna resa är alltså färjor för tre/fyra pers med bil (160e och 142e blev det för oss) och bensin (180e). slår alltså fast att denna resa går att göra för 500e ifall man tältar; delat på fyra är det inte så illa alls. den femhundringen tar ingen hänsyn till mat som är en individuell kostnad. ville bara nämna det ifall det finns någon out there som funderar på att göra en likadan resa :)
 
fyra dagar var alldeles passligt men ifall man vill spendera tid på att hika mera och njuta mer till fots så rekommenderar jag en dag till. lätt skulle vi ha fått en vecka att gå, fanns massa fina ställen vi kunnat stanna på :) mina arbetskompisar rekommenderade mo i rana (sverige) och själv valde vi ut abisko (sverige). nu hade vi norge i fokus, nästa gång får vi trycka in en extra dag i norge så att man kanske får lite solsken också.
 
summa summarum, sjukt fin resa med underbart sällskap. skulle åka på nytt vilken sekund som helst :)
Roadtrip dag 3: Norge & Sverige.
efter att vi kommit ner från tjeldbergtinden så satte vi oss i bilen utan något annat egentligt mål än att varje kilometer skulle vara en kilometer hemåt. från a till b på lofoten är det egentligen inte så jättelångt, men vägarna slingrar sig fram och är väldigt snäva, så det tar längre att köra än man kanske skulle tro.
 
 
självklart var vi tvungna att stanna i tid och otid även på resan hem, för det finns så alldeles otroligt magiska och fina ställen som man bara måste få ta in. när vi lämnade de största bergen bakom oss så började solstrålar leta sig ner mot jorden. vi började en liten katt-och-råtta-lek, då vi försökte hinna köra till det-där-fina-stället-där-borta innan solen hann flytta sitt ljus bort därifrån.
 
 
vi hann förresten se galet många djur under vår roadtrip! försökte till och med skriva upp dem alla, blev osäker och bad emma om hjälp så nu är listan komplett. vi såg alla djur här nedan på listan, kändes verkligen som om vi var på safari.
 
 • några möss
 • ett hundratal får
 • ett hundratal renar på vägen
 • ett tusental renar inne i skogen (skämtar inte ens när jag pratar om tusental)
 • två älgar
 • grodor
 • orm
 • hästar
 • en rävmamma med sin rävbebis (min favorit)
 • kronhjort
 • highland cows
 • puffinsfåglar
 • maneter.
 
 
det gick svinbra att köra tillsammans med tjejerna. det var alltid en person som fick vila i baksätet medan den som satt i framsätet skulle underhålla chauffören. vi hade inte kört länge innan vi började fundera på att äta någonting. vi började söka efter en restaurang, ett kafé eller något liknande. efter att ha kört iväg norrut (eller nordost kanske) från svolvaer så hittade vi verkligen ingenting.
 
alltså, vi hade liksom trott att vi skulle köra igenom fler bebyggelser men hela bebyggelsen längs med hela resan var rätt gles om inte till och med helt obefintlig. emellanåt nådde vi en stad eller en by men mestadels var det bara skog (sverige), skog och berg (norge), mera skog (sverige) och sedan äntligen lite lantlig lappländsk civilisation i finland. knappt ett kafé, knappt en bensinmack. lappland ser liiiite annorlunda ut beroende på om man är i norge, sverige eller finland. finland vinner.
 
vi kollade upp städer/byar som vi skulle passera, och vad tripadvisor sa om deras restauranger. alltså, det fanns små byar utan ett enda ställe man kunde stanna på. efter att ha suttit med näsan i telefonen i kanske fyrtio minuter (!!!) så hittade jag ett ställe som emma körde oss till. and so we learned: så äter man inte i svolvaer så får man köra sammanlagt två timmar innan man kan få mat igen.
 
 
vi körde alltså från svolvaer till lødingen och beställde varsin pizza på mama rosa. gaah så gott det var! så gott att jag inte hann knäppa någon bild. efteråt fyllde vi på förrådet med snacks, banan, karkki, nocco och blåbär. doppade ner fötterna i det uppfriskande kalla vattnet.
 
resan fortsatte och nu började vi fundera på var vi skulle sova under den kommande natten. jag fortsatte med att utforska genom telefonen. tänkte tanken på hur omöjligt detta varit ännu för fem år sedan, innan telia kom med sin briljanta mobileplan som tillät oss surfa fritt i norden och baltikum. nuförtiden är detta breddat till hela europa, vilken rikedom!
 
 
hittade ett mysigt ställe mellan gällivare och kiruna som hette lappeasuando lodge så jag bokade ett rum för tre personer. såg att de stängde sin incheckning klockan 20 och gpsen visade att vi skulle vara där 20.55. hehe oj. klockan var väl kanske halv sju då jag försökte ringa dem utan att få svar. synd. hade velat komma överens om att de skulle lämna en nyckel i en sko eller något. vi körde ändå dit och tittade på området, konstaterade att vi gärna hade sovit där, men som vi anat så fanns det ingen där för att ta emot oss.
 
färden fortsatte och vi tänkte att det nog var meningen att det skulle vara så. vi kände oss inte alls trötta utan bilade och på. när vi närmade oss haparanda (absolut sista stoppet för den här dagen, vi skulle shoppa på svenska sidan ännu) så googlade vi fram en lugn strand med campingplats intill. efter att ha kört vilse i skogen ett varv så hittade vi fram till stranden.
 
lade oss för att sova i bilen och somnade ganska snabbt. vid sju på morgonen började det bli lite varmt, så vi tog handdukarna med oss och gick och lade oss på stranden. de första timmarna var det lite småkyligt men sedan började solen gassa och vi fick slumra till i värmen.
 
 
här ovan är josefina som vilar på en sten efter pizzerian mama rosso. till höger mina och emmas tassar på stranden där vi övernattade. så här körde vi under den tredje dagen: