JANINA KRONLUND


Istället för en äkta julgran.
Tjugofjärde november är ett alldeles utmärkt datum att börja fundera på hur årets julgran ska se ut. Om någon i familjen är allergisk mot gran så kan det ju bli lite knepigt att dra in en nyhuggen gran i lägenheten eller huset. Självklart går det ju att ha granen på balkongen eller ute på gården, men det är ju inte lika kul.
 
En julgran bidrar till att skapa den där rätta julfeelisen. Om du tröttnat på en traditionell plastgran (eller kanske du vill ha omväxling från den riktiga julgranen) så tänkte jag presentera några fina alternativ.
 
 
Den här julgranen finns i storlek 34-52 cm och är ett hantverk som finns på Ellos. Artklart heter produkten men om en är lite småhändig så kan en säkerligen snickra ihop en egen version. Jag tror att till och med jag skulle klara av att trolla ihop en sådan här gran.
 
Tips: snickra ihop små granar och ställ dem på bordet. 
 
Jotex har några olika modeller av vägg-gardiner med granmotiv som lättast hängs upp med en gardinstång. Det här är förmodligen den lättaste utvägen men det blir ju riktigt fint. Passar speciellt bra om du inte har så stort utrymme men ändå vill ha en gran.
 
Tips: fäst en ljusslinga på gardinen för extra mysfaktor.
 
 
Hur snygg är inte denna gran? Dessvärre finns den nog ingenstans att köpa så det är bara att bege sig ut i skogen och sedan in i snickarboden. Jag är ju ingen snickare men om jag skulle försöka mig på att återskapa denna skulle jag typ skaffa en järnpinne som är fast i ett underlag, få till runda hål i mitten av grenarna och sedan trä dem ovan på varandra åt olika håll. En såg kommer nog också väl till hands så att den inte ser ut som ett oorganiserat kråkbo. Bildkälla
 
Tips: Bygg denna långt innan jul så kanske du hittar torra grenar och det inte är alldeles för oangenämt att traska runt i skogen på jakt efter de perfekta grenarna.
 
 
Lite annorlunda färgsättning på plastgranen kanske? Här är länken till källan där skribenten också delar med sig av instruktioner för hur en får det bästa resultatet.
 
Tips: Det är lättare att färga en vit gran svart än andra vägen.
 
 
Väldigt fin och enkel gran som är gjord av en skiva eller två. Bara att plocka fram sågen, spikarna och hammaren. Källa
 
Tips: Hitta en vän som kan göra en åt dig om du inte kan göra en själv. Pappaa.. :D
 
 
Den här var köpt från någon sida som inte längre existerar så det blir onödigt att länka källan. Hur som helst så tror jag att denna också kan vara ett roligt projekt för den händige. Lite som en koja.
 
Tips: Ju större gran desto fler julklappar?
 
 
Pappersgran för personen som är bra på pyssel och handarbete, tror papercuts kan vara det värsta som kan hända om en försöker sig på denna skapelse. Denna är fäst mot en spegel, vilket skapar en illusion av att granen är dubbel storlek.
 
 
Mysig gran i papp, här hos källan så finns instruktioner på engelska för hur en lättast fixar ihop denna gran. Allt du behöver för att komma igång är kartong och en sax. En stadig hand kan underlätta detta projekt hehe.
 
 
Så mysigt! Älskar man böcker och har en hylla som är överfull så kan en ju tänka på att avdamma böckerna genom att bygga en gran. Den behöver ju inte vara grön. Källa
 
 
 
Svinigt lätt att skapa och snyggt resultat, allt du behöver är en grangirlang (om det inte är ett ord så är det ett ord nu) och en ljusslinga. Eventuellt några spikar för att lättast få upp mästerverket på väggen. Källa
 
Tips: Om du fäster skapelsen i ett tomt hörn mellan två väggar så skapas en mer tredimensionell gran.
 
 
Rama av ett granliknande område med en ljusslinga och fäst en massa julgranspynt innanför. Svinigt enkelt, det underlättar dock att välja en vägg som inte är betong eller annat stenigt material. Källa
 
 
Vilken av dessa granar skulle du kunna tänka dig?
Tänk om man hade ett trähus i Ekenäs.
Ett av mina lite småkonstiga intressen är att jag älskar att scrolla runt på Etuovi. Det finns ett fint objekt i Ekenäs till salu, här skulle jag kunna flytta in direkt imorgon. Här är länken till lägenheten. Tvåhundratjugoniotusen önskar sig säljarna få för denna dröm, vilket inte känns helt fel. Bolagsvederlaget som närmar sig femhundringen känns däremot helt fel.
 
 
Modernt men ändå en genuin trähuskänsla. Love it.
Den finlandssvenska blogglistan

Listan är skriven av Daniela, det är klart jag vill vara med och ösa lite kärlek på den finlandssvenska bloggosfären ❤ Vill också påpeka att jag är stolt över hur fin och vänskaplig bloggosfär vi har och därför blir det också lite synd för alla fina bloggar som ingen kommer på att nämna. Hej du där ute som ännu inte funnits på någons lista, you rock, fortsätt med det du gör!

 Jag & Nicke, Galan 2016

 

Nämn...

1. En finlandssvensk bloggare som skriver exceptionellt bra:
Amanda. För det första så skapar hon alltid intressanta rubriker utan att clickbaita. Sättet hon gör det på är så himla fint. Det väcker ett intresse för att vilja veta mer och det är så pure. Sedan så är det ju enkla vardagshändelser hon målar upp i text, men helheten blir så vacker.

2. En finlandssvensk bloggare som gör bra samarbeten:
Jag tycker det är kul att bloggare får göra samarbeten men är tyvärr den där personen som inte deltar i diverse utlottningar om det är något jag inte vill ha. Men en person som gör bra samarbeten är Anna-Lena. Det känns som att hon väljer ut dem noga och sedan utför hon samarbetet med hjärta och själ.

3. En finlandssvensk bloggare som skulle förtjäna mer uppmärksamhet:
Sofia borde få en massa mer cred för sina snygga outfits och fina bilder. Om det är någon som har potential så är det hon. 

4. En finlandssvensk bloggare jag önskar uppdaterade oftare:
Emma. Grymt inspirerande kvinna som är en sjukt duktig sminkös, men tyvärr är hennes uppdateringsfrekvens till och med sämre än min :D Sedan har vi ju förstås Janina, älskar hennes sätt att skriva och eftersom hennes vardag är så olik min så blir det så intressant och spännande.

5. En finlandssvensk bloggare som känns extra genuin:
Corinne. Tycker hon utstrålar en äkthet som få och med sina inlägg så inspirerar hon verkligen mig. Andas och håll fötterna på jorden känner jag att hon vill förmedla. Ta hand om dig själv och så ger hon tips för hur man ska göra. Medvetet, kanske undermedvetet, men alltid målmedvetet. Corinne tar hand om oss bland annat med råd om hur en ska minska på stressen och vad en ska äta till frulle.

6. En finlandssvensk bloggare jag tror är en viktig förebild/inspirationskälla för många:
Eva. Så himla cool och aktuell precis över allt. En förebild. Hennes blogg beskriver henne som en deckarförfattare, radiopratare, Eurovisionskommentator, tv-programledare och mamma. Bara wow.

7. En finlandssvensk bloggare vars blogg ofta får mig att skratta/på gott humör:
Här är jag ju tvungen att välja två. Först och främst har vi Daniela med sin serie om Nicos citat, när ett nytt inlägg kommer ut sitter jag oftast på lunch och får kaffet i fel hals :D

Den andra är Paulina. Jag blir så glad att hon på ett så skojigt sätt beskriver både bra och mindre bra saker från sitt vardagsliv. Det behöver inte se ut som att det är en dans på rosor. Bloggen är fantastisk och får mig på gott humör för att hon visar hela sanningen.

8. En finlandssvensk bloggare som har fin bloggdesign:
Tycker om enkla designer men ändå inte sådana som ser helt likadana ut (typ sevendays och nouw). Så den finlandssvenska bloggaren som har den finaste designen är Jarina :) Enkel, snygg, klassisk och stilren. Boom.

9. En finlandssvensk bloggare som sprider ett viktigt budskap:
Det här kan inte vara någon annan än Jennifer. Hon inspirerar mig och förespråkar både veganism och minimalism. Jag har fortfarande så mycket kvar att lära mig av henne but we're getting there.

10. En finlandssvensk bloggare jag gärna skulle träffa:
Jag skulle vilja träffa Ellen! Vet faktiskt inte hur det är möjligt att jag ännu inte haft någon chans att träffa denna tjej men det kommer absolut att hända. Hoppas jag. Älskar hennes bilder och blogginläggen är ljuvliga.

11. En finlandssvensk bloggare som har en proffsig blogg:
Julia. Först och främst är bloggen svinsnygg, men jag är lite lat med att trycka upp inläggen i nya fönster så läser helst länkade inlägg. Hennes blogg skulle kunna vara en nyhetssajt. Tips om allt möjligt intressant varvat med vanligt liv och resor, ett bra koncept helt enkelt. Snygga bilder och så är hon ofta till USA, mitt favoritland av dem alla :D

12. En finlandssvensk bloggare som tar snygga bilder:
Amanda. Tycker hennes bilder är som från en annan värld, så snygga är de. Allt är perfekt. Vill också nämna Sara med sina drömmiga palmbilder, ljuvliga porträtt och fina bilder på byggnader. Varje gång hon lägger ut en bild på instastory känner jag att den bilden borde ha fått en helt egen post.

13. En finlandssvensk bloggare som är väldigt trevlig irl:
Allihopa som jag träffat ❤ Har aldrig träffat på någon bloggare som skulle betett sig drygt eller på något sätt negativt. Alla är så fina hihi. Men jag kan ju nämna t.ex. Ronja, så himla go tjej.

14. En finlandssvensk bloggare som sticker ut ur mängden på ett bra sätt:
Jag älskar Rofas blogg Kaffepausen. Han är modersmålsmålslärare och eftersom modersmål alltid varit ett av mina favoritämnen så blir det nästan självklart att jag gillar den här bloggen. Så välskriven, så fina meningsuppbyggnader och ordval, så intressanta ämnen han väljer att lyfta fram.

15. En finlandssvensk bloggare som gång på gång lyckas imponera med sina blogginlägg:
Alltså jag älskar Frans blogg Brutal vardag. Frans skriver på ett underhållande sätt så det är ju inte svårt att gissa sig till att han jobbar som entertainer. Han kan verkligen underhålla både unga och gamla människor plus alla där emellan. Han överdriver på ett snyggt sätt och hans liknelser är alldeles fantastiska.

 

 

16. En sak jag tycker jag gör bra med min blogg:
Ja det är ju inte regelbunden uppdatering i alla fall :) Det jag tycker jag gör bra är att jag inte orkar stressa för bloggen och på så sätt tar hand om min hälsa. Bryr mig inte om att statistiken sjunkit som en sten under de senaste åren, bryr mig inte om att uppdatera varje dag :) Istället skriver jag då jag vill om något litet jag känner för. Jag är förvånad över alla som fortfarande tittar in varje dag, ni är guld i dess renaste form. Puss.