JANINA KRONLUND


Se en människa.
Något som gjorde mig galet provocerad direkt på morgonen var Vasabladets första sida, där det informeras om att man på en viss sida i tidningen kan läsa mera om Pingis Hadenius. För en människa som är någorlunda insatt så vet en redan vem Pingis är. Måhända att det finns en massa människor som bor under en sten och inte har hört talas om henne. Självklart ska dessa människor ges en chans att förstå vem Pingis är och vad hon gjort, men Vasabladet kör med ful stil.
  
”Blondinbellas parhäst Pingis i Vasa” Alltså excuse me vad vill den här rubriken få fram? (Länk till artikeln) Jag blir till tre frågetecken och skulle vilja ha svar på följande.

1. Vad är idén med att inte låta Pingis ta sitt eget utrymme? Varför måste hon kopplas ihop med en av sina business partners? Jag skulle vara SÅ besviken ifall jag inte blev sedd som en människa, utan som någon ”viktigare” persons bihang. Jag blir så provocerad av att Vasabladet väljer att bortse Pingis egna bedrifter (företagare, medgrundare, journalist, civilekonom, moderator, talare, författare, tidigare aktiemäklare, analytiker och chefredaktör) för att istället på ett simpelt sätt koppla ihop henne med Isabella.

2. Vad är ens en parhäst? 1800-talet ringde och ville ha sitt uttryck tillbaka :D Jag tänker inte ens kommentera detta vidare utan lämnar det bara här.

3. Vasabladet som aktuell nyhetsblaska borde gott och väl veta att ”Blondinbella” ett sedan länge skrotat varumärke som Isabella Löwengrip vill komma ifrån.

Alltså huhhu hur provocerad jag blev. Och fortfarande är. Tips till Vasabladet, se en människa som hen är och prisa för vad hen gjort istället för att slänga fram en räkmacka ni med denna rubriksättning tvingar Pingis att glida på, när hon egentligen kunde glänsa i all egen prakt. Utan att tvingas ställa sig i skuggan.
Istället för en äkta julgran.
Tjugofjärde november är ett alldeles utmärkt datum att börja fundera på hur årets julgran ska se ut. Om någon i familjen är allergisk mot gran så kan det ju bli lite knepigt att dra in en nyhuggen gran i lägenheten eller huset. Självklart går det ju att ha granen på balkongen eller ute på gården, men det är ju inte lika kul.
 
En julgran bidrar till att skapa den där rätta julfeelisen. Om du tröttnat på en traditionell plastgran (eller kanske du vill ha omväxling från den riktiga julgranen) så tänkte jag presentera några fina alternativ.
 
 
Den här julgranen finns i storlek 34-52 cm och är ett hantverk som finns på Ellos. Artklart heter produkten men om en är lite småhändig så kan en säkerligen snickra ihop en egen version. Jag tror att till och med jag skulle klara av att trolla ihop en sådan här gran.
 
Tips: snickra ihop små granar och ställ dem på bordet. 
 
Jotex har några olika modeller av vägg-gardiner med granmotiv som lättast hängs upp med en gardinstång. Det här är förmodligen den lättaste utvägen men det blir ju riktigt fint. Passar speciellt bra om du inte har så stort utrymme men ändå vill ha en gran.
 
Tips: fäst en ljusslinga på gardinen för extra mysfaktor.
 
 
Hur snygg är inte denna gran? Dessvärre finns den nog ingenstans att köpa så det är bara att bege sig ut i skogen och sedan in i snickarboden. Jag är ju ingen snickare men om jag skulle försöka mig på att återskapa denna skulle jag typ skaffa en järnpinne som är fast i ett underlag, få till runda hål i mitten av grenarna och sedan trä dem ovan på varandra åt olika håll. En såg kommer nog också väl till hands så att den inte ser ut som ett oorganiserat kråkbo. Bildkälla
 
Tips: Bygg denna långt innan jul så kanske du hittar torra grenar och det inte är alldeles för oangenämt att traska runt i skogen på jakt efter de perfekta grenarna.
 
 
Lite annorlunda färgsättning på plastgranen kanske? Här är länken till källan där skribenten också delar med sig av instruktioner för hur en får det bästa resultatet.
 
Tips: Det är lättare att färga en vit gran svart än andra vägen.
 
 
Väldigt fin och enkel gran som är gjord av en skiva eller två. Bara att plocka fram sågen, spikarna och hammaren. Källa
 
Tips: Hitta en vän som kan göra en åt dig om du inte kan göra en själv. Pappaa.. :D
 
 
Den här var köpt från någon sida som inte längre existerar så det blir onödigt att länka källan. Hur som helst så tror jag att denna också kan vara ett roligt projekt för den händige. Lite som en koja.
 
Tips: Ju större gran desto fler julklappar?
 
 
Pappersgran för personen som är bra på pyssel och handarbete, tror papercuts kan vara det värsta som kan hända om en försöker sig på denna skapelse. Denna är fäst mot en spegel, vilket skapar en illusion av att granen är dubbel storlek.
 
 
Mysig gran i papp, här hos källan så finns instruktioner på engelska för hur en lättast fixar ihop denna gran. Allt du behöver för att komma igång är kartong och en sax. En stadig hand kan underlätta detta projekt hehe.
 
 
Så mysigt! Älskar man böcker och har en hylla som är överfull så kan en ju tänka på att avdamma böckerna genom att bygga en gran. Den behöver ju inte vara grön. Källa
 
 
 
Svinigt lätt att skapa och snyggt resultat, allt du behöver är en grangirlang (om det inte är ett ord så är det ett ord nu) och en ljusslinga. Eventuellt några spikar för att lättast få upp mästerverket på väggen. Källa
 
Tips: Om du fäster skapelsen i ett tomt hörn mellan två väggar så skapas en mer tredimensionell gran.
 
 
Rama av ett granliknande område med en ljusslinga och fäst en massa julgranspynt innanför. Svinigt enkelt, det underlättar dock att välja en vägg som inte är betong eller annat stenigt material. Källa
 
 
Vilken av dessa granar skulle du kunna tänka dig?
Tänk om man hade ett trähus i Ekenäs.
Ett av mina lite småkonstiga intressen är att jag älskar att scrolla runt på Etuovi. Det finns ett fint objekt i Ekenäs till salu, här skulle jag kunna flytta in direkt imorgon. Här är länken till lägenheten. Tvåhundratjugoniotusen önskar sig säljarna få för denna dröm, vilket inte känns helt fel. Bolagsvederlaget som närmar sig femhundringen känns däremot helt fel.
 
 
Modernt men ändå en genuin trähuskänsla. Love it.