JANINA KRONLUND


3 månader.
 
idag blir elvis tre hela månader. jag & mamma tänkte att vi skulle ordna en liten photoshoot även om lördagen bjöd på regn & rusk. vi lade ner korgen på golvet och det tog inte många minuter innan elvis självmant hade hoppat ner i den :D
 
 
han gillar bus och det är inte lätt att få honom att hållas stilla. som tur hade mamma köpt smaskiga hundben (än en gång) så han kalasade lugnt på ett sådant genom photoshooten som varade typ fem minuter.
 
 
han är nästan helt rumsren och ber själv om att få gå ut (helt galet hur duktig) genom att sätta sig framför ytterdörren eller genom att krafsa på dörren. vilken talang :D efter att ha gått wild en stund så kastar han sig på golvet och somnar. huggtänderna kliar inte längre lika mycket men han nafsar fortfarande var och varannan sekund.
 
 
gullevännen ❤
Soliga dagar.
jag tycker om när livet är roligt. när det händer saker, när man träffar människor, när man gör någonting man inte gör varje dag, när man går på evenemang eller när man skapar ett litet äventyr. förstås. förstås tycker jag om när livet är kul. att ta vara på små saker i vardagen. att känna att jag lever.
 
men det är inte varje vecka det finns ork/resurser/lust till att göra grejer. vissa veckor går man hem efter jobbet och gör absolut ingenting. och det är alldeles okej. sådana veckor känner jag att det är okej att känna att veckoslutet verkligen är veckans pärla. jag har ett sådant jobb som ger mig lediga veckoslut.
 
det finns ju de som säger att livet borde vara så roligt att man inte lever för veckosluten. jag vet bara inte hur man ska leva upp till det? jag tycker det går finfint att jobba, fixa ärenden och "göra tråkiga saker" (typ betala räkningar, tvätta, städa osv) i veckan och så är allting gjort till veckoslutet, då jag är ledig och får göra vad jag vill. njuta av att jag är ledig. känna att de där lediga dagarna är min veckas två pärlor. göra absolut ingenting, utan någon stress inför att jag borde göra några ärenden.
 
bara det. det är helt okej att emellanåt leva för sina veckoslut.
 
 
jag roadtrippade ner till södra finland på fredagskvällen och upp till vasa igen på söndagseftermiddagen, så egentligen hade jag inte så mycket mer fritid än lördagen och några söndagstimmar. det allra bästa var väl ändå att få vakna i min egen säng (long time no see, har inte sovit i den på flera månader). med världens bästa person förstås.
 
vi lunchade på restaurang kw och ifall någon är påväg dit så tänkte jag bara berätta att sik-med-risotto-portionen var svingod. skulle absolut kunna beställa den igen.
 
 
på lördagseftermiddagen besökte vi linda och miika, åt glass, krafsade hundar och beundrade deras chillande bebis. mys! jag satt i en och en halv timme och väntade på access till en webshop som sålde festivalpaket, men allt det jag ville ha hann sälja slut innan jag fick tillträde till webshopen. äsch.
 
 
på kvällen åkte vi till nico och sara som ställde till med värsta tacokalaset. sjukt gott, jag menar, tacos kan aldrig gå fel. det enda som kan gå fel är väl ketchup i tortillaplätten men det är sedan en helt annan story :D
 
 
igår kastade solen sina sista strålar över de ståtliga höghusen på strandgatan när jag var på väg till fanny och hennes nya lägenhet för lite témys. hämtade med mig två bakverk från aroma och hade en riktigt mysig kväll. kom hem alldeles för sent, somnade alldeles för sent och var alldeles för trött när väckarklockan hälsade godmorgon med tisdagsmorgonens alarm.
Hej kvinna, börja investera.
aktier och fonder, det är ju sådant bara män i kostym håller på med. eller? ett sådant påstående ska vi ta och skjuta ner direkt. att spara pengar i form av att investera kan bli ett sjukt roligt tidsfördriv när du läser på och blir insatt, men det går hur bra som helst att spara utan att bry sig. köp och låt vila, helt enkelt.
 
köp några fondandelar och låt fonden puttra på som en liten gryta. sedan återkommer du om ett x-antal år då grytan är färdigkokt och du kan börja äta. låter det inte sjukt bra? okej, det kan vara en bra idé att kolla emellanåt så man inte bränt grytan i botten, men i stort sett fungerar det här som en crockpot du lämnar på över natten och ställer fram till lunchen. i ett livsperspektiv.
jag läste precis en artikel om att det är kvinnan i familjen som betalar för mat, barnens intressen och familjeliv för sig, medan mannen kan investera sina pengar. men det är ju våra gemensamma pengar kanske någon tänker, kanske någon som är gift? sorry to break it men du måste vara realist. mystiskt att det ska låtsas vara gemensam egendom om det är under mannens namn? vi kan ju börja med att man inte kan äga ett värdeandelskonto tillsammans. skulle du låta din man äga 100% av huset på papper? vill inte du äga hälften? se till att finnas med på hälften av allt ni äger.
 
och om du är en stark singelkvinna eller ni är två kvinnor i förhållandet: livet har aldrig varit så här lätt. nu ska vi börja investera!
i dagens läge kan du välja mellan att investera direkt i aktier, eller att välja ut en eller några fonder (om några år borde vi få ett investerings-och-sparkonto som borde hjälpa småsparare, här får man vara lite avundsjuk på svenskarnas isk). har man aldrig investerat innan så tycker jag det är lättare att börja med fonder.
 
→ läs på om branscherna så att du vet vart dina pengar hamnar - vissa vill investera i företag som tänker grönt och andra vill investera i företag som har en styrelse där majoriteten är kvinnor. du väljer själv. investera inom olika branscher/geografiska områden så att du får en spridning på dina pengar: detta innebär att dina pengar sitter lite säkrare om det svackar till i någon specifik bransch eller specifikt område.
1. investera aldrig pengar som du inte har råd att förlora. är det några hundringar per månad, eller är det femton euro? det är upp till dig.

2. lyssna väldigt kritiskt på andra människor. det går t.ex. inte att säga hur en fond kommer att gå, det går bara att analysera hur den har gått hittills. köp ingenting bara för att någon annan säger åt dig att göra det, bilda din egen uppfattning och kör på din egen magkänsla.
jag kollade upp vad jag "kommer att få i pension" och den summan är alldeles skrattretande, jag kommer ju leva på knäckebröd, pasta, potatis och vatten? hursomhelst är jag personligen övertygad om att pensionssystemet kommer vara skrotat tills den dagen jag ska gå i pension, så jag måste ta saken i egna händer och spara privat.
 
det som jag investerar tänker jag att är på väldigt lång sikt: dessa pengar ska sätta guldkant på vardagen då jag är pensionär. jag införskaffar någonting på lång sikt, det får ligga kvar där och växa till sig.
 
om du har en summa pengar som du vet att du behöver inom 2-5 år så skulle jag kanske inte våga investera dem alls (kom ihåg risken att du faktiskt kan förlora allting. dessutom går marknaden upp och ner, så det vore trist att tvingas sälja på en dålig tidpunkt). jag skulle lägga in dem på ett sparkonto med så bra ränta som möjligt. sparar du på längre sikt så skulle jag lätt köra på en fond/aktier enligt eget tycke. 
 
när du sparar månatligen så kommer du köpa i både toppar och dalar så ditt genomsnittliga anskaffningsvärde jämnar ut sig lite :) ifall du hamnar ut för en personlig ekonomisk kris så tar det två dagar att sälja/lösa in och du har pengarna tillbaka på ditt konto.
  • vauras nainen - en finskspråkig grupp där kvinnor delar med sig av tips samt ställer frågor som har med ekonomi att göra.

  • economista - kvinnor som gillar aktier och privatekonomi, en svenskspråkig grupp med medlemmar från sverige. kom ihåg att det är andra lagar och regler i sverige, t.ex. på beskattning, courtage osv.

  • fyrkista - jämställd ekonomi i svenskfinland - en svenskspråkig grupp i finland som det är lättast att relatera till eftersom allt körs på mitt språk i mitt land. självfallet också minst medlemmar så det är inte den aktivaste gruppen. kom med så gör vi den mer aktiv!
utöver dessa finfina facebookgrupper så finns det en sjuttons bra podd på finska, rahapodi. finns där poddar finns! kan du finska så är detta podden du ska lyssna på. här är ett teaseravsnitt: varför kostar en iphone 38 000e?
boka tid till en placeringsrådgivare på din egen eller någon annan bank (danske, nordea, aktia, handelsbanken, ålandsbanken, s-banken, andelsbanken, kvevlax sparbank är några exempel för att kicka igång dig) för att öppna en fondportfölj. du kan också öppna en aktiedepå på t.ex. nordnet.fi.
 
→ bokar du tid till en placeringsrådgivare så kan den personen ta fram en lösning som skulle vara bra för din situation och enligt dina sparmål. det löns att diskutera med någon som är insatt. dessutom säger ingen att du måste börja spara i något, men du kan bra gå dit för att prata och lyssna i alla fall.
 
en aktiedepå är både för fonder & aktier, annars finns fondportföljer för fonder och värdeandelskonton för aktier. kolla upp vad du får för månatliga kostnader, kolla upp vad fonden har för löpande avgifter/insättningsavgift/uttagsavgift. kolla upp vad det kostar att köpa en aktie och vad det kostar att sälja en. du vill inte ha fondandelar i en fond som går på minus och har en massa löpande kostnader.
ett till påstående som jag vill skjuta ner är att placeringar bara är för de rika. det är inte alls så, men du kan börja från noll och bli rik. många bäckar små. bara kom igång och gör upp ett månatligt sparande även om det handlar om femton, trettio euro. de där pengarna skulle du ändå slösa på något alldeles onödigt så gör dig själv en tjänst och lägg in dem i en fond.
 
som jag skrev ovan så ska ni aldrig ta emot ett tips på någon aktie/fond utan att bekanta er med den själv först. skapa en egen uppfattning. jag kommer inte att rekommendera någon aktie/fond eller att ens rekommendera någon specifik bank, men om mina vänner behöver ett personligt investeringsinspirationsmöte så boka in en kaffedejt med mig :) självutnämnd expert som jag igen kör till med :D :D
 
jag kan ju egentligen "inget" men tycker vi kan lära oss tillsammans. eftersom jag inte heller kan så mycket som jag skulle vilja så känns det lite töntigt att skriva ett helt inlägg. men jag tänker liksom, vem ska skriva om inte jag, en helt vanlig kvinna som börjat från att inte kunna något alls. jag tänker att vi måste kunna prata om pengar även om det finns ett litet samhälleligt tabu över det. det vill jag att vi krossar. jag tänker att vi måste hålla ihop, inspirera varandra och peppa varandra till att få våra kapital att växa. jag tycker man inte ska låta sig avskräckas för att det låter så svårt och invecklat, äh strunta i aktier utan välj bara en fond eller tre, testa och se vad som händer. aktiernas tid kommer när man är redo. eller så kör man yolo på det bara (det gjorde jag, de allra första aktierna jag köpte hade kurs 8,90e medan den idag är uppe i nästan 20e och det känns ju som en grym vinst med tanke på att jag verkligen inte hade någon aning alls om vad jag gjorde). nej, boka ett möte med en placeringsrådgivare istället för att köra på yolo :D 
 
investeringsdjungeln är så himla bred och i det här inlägget krafsar vi på toppen av isberget. det finns så mycket att säga, skriva och veta. vi får ta ett steg i taget och ta reda på. BARA VÅGA, TA TAG I DET HÄR. nu. på direkten.
ju tidigare du börjar, desto bättre. är du ung eller studerande och känner att du vill spara men kanske inte ännu i fonder eller aktier? läs mitt inlägg om bostadsspar och studielån. svinigt bra att bostadsspara.
 
 
_______________

inlägget är baserat på mina egna åsikter & erfarenheter.
inlägget är absolut inte sponsrat av någon bank.
vi måste få med mer kvinnor med i investeringsgamet.