JANINA KRONLUND


Hej kvinna, börja investera.
aktier och fonder, det är ju sådant bara män i kostym håller på med. eller? ett sådant påstående ska vi ta och skjuta ner direkt. att spara pengar i form av att investera kan bli ett sjukt roligt tidsfördriv när du läser på och blir insatt, men det går hur bra som helst att spara utan att bry sig. köp och låt vila, helt enkelt.
 
köp några fondandelar och låt fonden puttra på som en liten gryta. sedan återkommer du om ett x-antal år då grytan är färdigkokt och du kan börja äta. låter det inte sjukt bra? okej, det kan vara en bra idé att kolla emellanåt så man inte bränt grytan i botten, men i stort sett fungerar det här som en crockpot du lämnar på över natten och ställer fram till lunchen. i ett livsperspektiv.
jag läste precis en artikel om att det är kvinnan i familjen som betalar för mat, barnens intressen och familjeliv för sig, medan mannen kan investera sina pengar. men det är ju våra gemensamma pengar kanske någon tänker, kanske någon som är gift? sorry to break it men du måste vara realist. mystiskt att det ska låtsas vara gemensam egendom om det är under mannens namn? vi kan ju börja med att man inte kan äga ett värdeandelskonto tillsammans. skulle du låta din man äga 100% av huset på papper? vill inte du äga hälften? se till att finnas med på hälften av allt ni äger.
 
och om du är en stark singelkvinna eller ni är två kvinnor i förhållandet: livet har aldrig varit så här lätt. nu ska vi börja investera!
i dagens läge kan du välja mellan att investera direkt i aktier, eller att välja ut en eller några fonder (om några år borde vi få ett investerings-och-sparkonto som borde hjälpa småsparare, här får man vara lite avundsjuk på svenskarnas isk). har man aldrig investerat innan så tycker jag det är lättare att börja med fonder.
 
→ läs på om branscherna så att du vet vart dina pengar hamnar - vissa vill investera i företag som tänker grönt och andra vill investera i företag som har en styrelse där majoriteten är kvinnor. du väljer själv. investera inom olika branscher/geografiska områden så att du får en spridning på dina pengar: detta innebär att dina pengar sitter lite säkrare om det svackar till i någon specifik bransch eller specifikt område.
1. investera aldrig pengar som du inte har råd att förlora. är det några hundringar per månad, eller är det femton euro? det är upp till dig.

2. lyssna väldigt kritiskt på andra människor. det går t.ex. inte att säga hur en fond kommer att gå, det går bara att analysera hur den har gått hittills. köp ingenting bara för att någon annan säger åt dig att göra det, bilda din egen uppfattning och kör på din egen magkänsla.
jag kollade upp vad jag "kommer att få i pension" och den summan är alldeles skrattretande, jag kommer ju leva på knäckebröd, pasta, potatis och vatten? hursomhelst är jag personligen övertygad om att pensionssystemet kommer vara skrotat tills den dagen jag ska gå i pension, så jag måste ta saken i egna händer och spara privat.
 
det som jag investerar tänker jag att är på väldigt lång sikt: dessa pengar ska sätta guldkant på vardagen då jag är pensionär. jag införskaffar någonting på lång sikt, det får ligga kvar där och växa till sig.
 
om du har en summa pengar som du vet att du behöver inom 2-5 år så skulle jag kanske inte våga investera dem alls (kom ihåg risken att du faktiskt kan förlora allting. dessutom går marknaden upp och ner, så det vore trist att tvingas sälja på en dålig tidpunkt). jag skulle lägga in dem på ett sparkonto med så bra ränta som möjligt. sparar du på längre sikt så skulle jag lätt köra på en fond/aktier enligt eget tycke. 
 
när du sparar månatligen så kommer du köpa i både toppar och dalar så ditt genomsnittliga anskaffningsvärde jämnar ut sig lite :) ifall du hamnar ut för en personlig ekonomisk kris så tar det två dagar att sälja/lösa in och du har pengarna tillbaka på ditt konto.
  • vauras nainen - en finskspråkig grupp där kvinnor delar med sig av tips samt ställer frågor som har med ekonomi att göra.

  • economista - kvinnor som gillar aktier och privatekonomi, en svenskspråkig grupp med medlemmar från sverige. kom ihåg att det är andra lagar och regler i sverige, t.ex. på beskattning, courtage osv.

  • fyrkista - jämställd ekonomi i svenskfinland - en svenskspråkig grupp i finland som det är lättast att relatera till eftersom allt körs på mitt språk i mitt land. självfallet också minst medlemmar så det är inte den aktivaste gruppen. kom med så gör vi den mer aktiv!
utöver dessa finfina facebookgrupper så finns det en sjuttons bra podd på finska, rahapodi. finns där poddar finns! kan du finska så är detta podden du ska lyssna på. här är ett teaseravsnitt: varför kostar en iphone 38 000e?
boka tid till en placeringsrådgivare på din egen eller någon annan bank (danske, nordea, aktia, handelsbanken, ålandsbanken, s-banken, andelsbanken, kvevlax sparbank är några exempel för att kicka igång dig) för att öppna en fondportfölj. du kan också öppna en aktiedepå på t.ex. nordnet.fi.
 
→ bokar du tid till en placeringsrådgivare så kan den personen ta fram en lösning som skulle vara bra för din situation och enligt dina sparmål. det löns att diskutera med någon som är insatt. dessutom säger ingen att du måste börja spara i något, men du kan bra gå dit för att prata och lyssna i alla fall.
 
en aktiedepå är både för fonder & aktier, annars finns fondportföljer för fonder och värdeandelskonton för aktier. kolla upp vad du får för månatliga kostnader, kolla upp vad fonden har för löpande avgifter/insättningsavgift/uttagsavgift. kolla upp vad det kostar att köpa en aktie och vad det kostar att sälja en. du vill inte ha fondandelar i en fond som går på minus och har en massa löpande kostnader.
ett till påstående som jag vill skjuta ner är att placeringar bara är för de rika. det är inte alls så, men du kan börja från noll och bli rik. många bäckar små. bara kom igång och gör upp ett månatligt sparande även om det handlar om femton, trettio euro. de där pengarna skulle du ändå slösa på något alldeles onödigt så gör dig själv en tjänst och lägg in dem i en fond.
 
som jag skrev ovan så ska ni aldrig ta emot ett tips på någon aktie/fond utan att bekanta er med den själv först. skapa en egen uppfattning. jag kommer inte att rekommendera någon aktie/fond eller att ens rekommendera någon specifik bank, men om mina vänner behöver ett personligt investeringsinspirationsmöte så boka in en kaffedejt med mig :) självutnämnd expert som jag igen kör till med :D :D
 
jag kan ju egentligen "inget" men tycker vi kan lära oss tillsammans. eftersom jag inte heller kan så mycket som jag skulle vilja så känns det lite töntigt att skriva ett helt inlägg. men jag tänker liksom, vem ska skriva om inte jag, en helt vanlig kvinna som börjat från att inte kunna något alls. jag tänker att vi måste kunna prata om pengar även om det finns ett litet samhälleligt tabu över det. det vill jag att vi krossar. jag tänker att vi måste hålla ihop, inspirera varandra och peppa varandra till att få våra kapital att växa. jag tycker man inte ska låta sig avskräckas för att det låter så svårt och invecklat, äh strunta i aktier utan välj bara en fond eller tre, testa och se vad som händer. aktiernas tid kommer när man är redo. eller så kör man yolo på det bara (det gjorde jag, de allra första aktierna jag köpte hade kurs 8,90e medan den idag är uppe i nästan 20e och det känns ju som en grym vinst med tanke på att jag verkligen inte hade någon aning alls om vad jag gjorde). nej, boka ett möte med en placeringsrådgivare istället för att köra på yolo :D 
 
investeringsdjungeln är så himla bred och i det här inlägget krafsar vi på toppen av isberget. det finns så mycket att säga, skriva och veta. vi får ta ett steg i taget och ta reda på. BARA VÅGA, TA TAG I DET HÄR. nu. på direkten.
ju tidigare du börjar, desto bättre. är du ung eller studerande och känner att du vill spara men kanske inte ännu i fonder eller aktier? läs mitt inlägg om bostadsspar och studielån. svinigt bra att bostadsspara.
 
 
_______________

inlägget är baserat på mina egna åsikter & erfarenheter.
inlägget är absolut inte sponsrat av någon bank.
vi måste få med mer kvinnor med i investeringsgamet.
 
Anonym

Vilket bra inlägg, tack! :)

Svar: tack själv!! :)
JANINA KRONLUND

Danielas Dagbok

Så bra och viktigt inlägg!! Jag bokar gärna in en lektion med dig nästa gång jag e i Vasa, hehe =))

(kan också passa på att tipsa om vårt poddavsnitt om pengar häääär: https://soundcloud.com/karolina-smus/money-money-money)

Svar: YES SEE YOU! <3
JANINA KRONLUND

Julia

Intressant inlägg! Jag tycker det är otroligt smart att spara sina tillgångar i aktier och fonder (för att jag själv gör det haha). Men själv tycker jag att "småpengar" (ja man KAN ju spara typ 30€ i mån.. men i fonder med låg risk ger ju avkastning väldigt lite på ens tio år). Vad är din åsikt om att ta ett placeringslån? :)

Svar: tack julia!<3
jag tänker att fonder med låg risk fortfarande ger bättre avkastning än att ha pengarna liggande på sparkonto därifrån det dessutom är lättare att man norpar av dem :D också att man borde spara så mycket man bara vågar riskera att förlora. vill att folk ska förstå att man inte måste investera en tusenlapp, utan att man kan börja med trettio euro och bygga upp något kiva :)oj placeringslån, vad spännande att du frågar! själv är jag för rädd för att ens tänka tanken, men kanske jag skulle kunna skapa lite mod inför framtiden; är bra på att ändra åsikt haha. placeringslån beror ju förstås på vad man ska köpa, på något sätt ser jag just nu mer optimistiskt på ett bostadsköp än ett aktie/fondköp. känns som en mindre risk att köpa en lägenhet med lån, än att investera i aktier med lån. samtidigt som jag känner att man borde ta risk så är jag ändå rädd för att förlora för mycket. kul om man gör några svindåliga köp, aktierna blir värda närmare noll och så står man där med ett lån som ska betalas tillbaka. sedan igen så beror det ju på hur fördelaktigt lån man har, skulle någon vilja investera sitt studielån skulle jag säkert bara tänka att det är en jäkligt smart idé. om jag var svinsäker på något så skulle jag kunna överväga ett placeringslån. hmm det är ju lätt att vara efterklok sedan :D antingen går det svinbra eller så går det svindåligt. bara den som vågar riskera får veta!
JANINA KRONLUND

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress