JANINA KRONLUND


Chicken cashew seafood birds nest.
 
Tanken var att trolla ihop en asiatisk rätt, och som inspiration tog jag ett minne. För ungefär femton år sedan åt jag en gudomlig cashewchicken på en åländsk båtrestaurang. Den serverades i något som såg ut som ett fågelbo.
 
Jag har ingen aning om vad fågelboet egentligen bestod av, och blev inte heller klokare av att googla på konstiga saker. Det slutade med att jag valde att försöka göra ett bo av potatis. Fick senare ett meddelande av Emelie, där hon gissade på nudlar eller en riven rotfrukt som heter taro (aldrig hört, where can I buy). Melina gav mig namnet på restaurangen och skickade en bild (bild på rätt rätt, haha hur sjukt och hur galen mening) från deras hemsida.
 
 
Rev några potatisar, försökte bli av med vattnet genom att dutta på med papper. Till slut använde jag en handduk för att krama ur vattnet. Blandade lite majsstärkelse i potatisen och ordentligt med havssalt (och senare lade vi till ett ägg). Tärnade alla grönsaker och grejer. Kastade grönsakerna i en wokpanna tillsammans med kycklingstrimlor och lät dem puttra på där medan jag gjorde annat.
 
 
Sedan det som var det mest mindblowing av allt. Jag har aldrig i mitt liv köpt en friteringsolja. Aldrig. Men i måndags köpte jag några liter, för jag tänkte att jag skulle göra dessa bon i en kastrull. Tobias visste inte vad jag skulle laga till middag, men när jag kom hem berättade han glatt att han hade fått en fritös av sin kompis. Just precis samma dag, som jag köpt friteringsolja. För första gången i mitt liv. Vad är oddsen? Det här händer inte. Men sjukt glad, det blev jag :D Passade mina matlagningsplaner perfekt.
 
Började med att fritera det första potatisboet i en liten sil, knaprade av det med en sked (satt rätt hårt fast) och friterade det andra boet. När boen hölls ihop av sig själva så lade vi dem i den stora fritöskorgen och friterade dem samtidigt.
 
 
Innan jag började göra mat så fick mina stora, frysta räkor isa av sig i ångorna av kokande vatten. Kastade i dem till sist, när jag hade spisen på ettan (av nio levels) och lade locket på. Räkor ska verkligen inte vara länge i varmt, för de blir så snuskigt gummiaktiga. Räcker att de får vara med så att de blir lite långsamt småvarma bara.
 
Som sås hällde jag i nästan en halv burk ostronsås och en hel påse spice up! szechuan sås (här). Om ni kollar noga så ser ni att jag brände mina cashewnötter. Brände också tungan när jag smakade på om de ändå var ätbara. De var det, så tungbränningen var i alla fall worth it.
 
 
That's it! Det var dagens Masterchef avsnitt, vi återkommer en annan gång. Det här var förresten sjukt gott, är lite överraskad över hur gott det blev? Det var passligt kryddigt (okej jag har vänner som skulle säga att det var starkt) men ändå bra smak. Prova!!
Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress