JANINA KRONLUND


Såklart jag kan köpa aktier för 15 euro
Helsingfors Arbis ordnade ett tillfälle där de inspirerande tjejerna från Mimmit sijoittaa stod för programmet: lär dig investera! Jag gick på tillfället tillsammans med Gabriela och det var skoj! Hursomhelst så tänkte jag att jag måste få skriva av mig lite, också med tanke på att de snart kommer besöka Vasa och någon av er kanske kommer få lära sig investeringsgrunder av dem :)
 
Det är en introduktion till placerande som absolut lämpar sig för dem som inte vet någonting alls, till dem som har en liten gnutta grundkunskap. Man blir inspirerad och sporrad till ett månatligt sparande, vilket jag tycker är alldeles toppen! Det som är lite synd är att de är sponsrade av Nordnet och det gör ju naturligtvis att allting får en väldigt nordnettig prägel :D
 
Min snabbfakta och mina åsikter om Nordnet
 
  • Att öppna ett värdeandelskonto och/eller fondportfölj är gratis och kostar ingenting per månad, vilket är super!
  • Där finns svinbra gratisfonder som Superrahasto Suomi och liknande superfonder för Sverige, Danmark och Norge. Dessa lämpar sig utmärkt för ränta-på-ränta-metoden eller köp-och-glöm-metoden.
  • Aktieköp kostar!!! Serviceavgiften kallas courtage och för några år sedan när jag köpte mina första aktier så trodde jag man fick handla fritt som man får på Nordnet i Sverige :D Tji fick jag! Är man oaktiv under en månad så hamnar man i en sämre grupp = högre serviceavgift nästa månad. Man börjar väl på 3 euro/köp, sedan blir det 7, 9 osv. Läs: det är svindyrt att handla aktier via Nordnet. Kostar förresten också att sälja dem.
  • Det känns lite osäkert att ha sina pengar på ett ställe där du loggar in med användarnamn och lösenord. Skulle kännas mer safe att använda en annan banks bankkoder i samband med inloggningarna.
 
Jag behöver inte köpa aktier för 500 euro
 
En sak som mimmit sade under kvällen var att man ska satsa på fonder, för det löns inte att köpa aktier för en summa under 500 euro. Detta stämmer säkert fint in på Nordnet, men det finns ju faktiskt andra val och det är dem jag vill upplysa er om!
 
I alla fall på Nordea så kostar själva värdeandelskontot 1,95€/månad, men om man gjort ett köp under det senaste kvartalet så kostar det ingenting. Så om du gör ett köp var tredje månad så behöver du inte betala någonting för kontot.
 
Jag är en helt vanlig kund på Nordea, så om jag vill göra ett aktieköp för 60,40 euro blir kostnaden 0,60 euro - mitt totala köp kostar alltså 61 euro. Samma köp skulle alltså bli 63,40 / 67,40 / 69,40 på Nordnet (beroende på vilken kostnad man köper för den månaden).
 
Denna summa räknades enligt fem stycken Fiskars-aktier och dagens stängningskurs 12,08. Genomsnittliga anskaffningsvärdet (själva aktiens kostnad + dess del av courtaget) skulle vara 12,20 via Nordea, medan det via Nordnet vore 12,68 / 13,48 / 13,88. Med höga kostnader är det förstås svårare att gå på vinst och därför vill man att det genomsnittliga värdet per aktie är så nära aktiens eget värde vid köpet som möjligt. Därför rekommenderade mimmit att man inte ska köpa aktier för mindre än 500 euro.
 
Här emellan: kom ihåg regeln om att du inte ska investera pengar som du behöver! Investera endast det som är extra och som du kan leva utan (you might lose it all, you never know). Läs gärna mitt inlägg från förra året Hej kvinna, börja investera för att refresha minnet :)
 
Så ja, om det då är 15 euro du har extra, och du vill köpa två aktier för 7,5e/styck så blir kostnaden för köpet 0,15 euro. Jag tycker den kostnaden är så liten att det bara är att köra på! Så ja, du kan visst köpa aktier för mindre än 500 euro.
 
Tidigare erbjöd även Andelsbanken såna här förmånliga placeringslösningar, så kolla upp det med dem! Om du är deras kund men inte hittar info på deras hemsida så är det hur lätt som helst att skicka iväg ett nätbanksmeddelande och fråga.
 
Aktiesparkonto
 
Från och med 1.1.2020 blir det möjligt att börja handla via ett nytt konto: aktiesparkontot. Aktiesparkontot skiljer sig från vanliga portföljer genom att du kan handla aktier inom kontot utan att något beskattas på vägen (med ett vanligt värdeandelskonto betalar automatiskt du skatt på din vinst då du säljer något, och på dividenden som betalas till ditt konto). Lämpar sig för dem som vill byta ut innehållet i sin portfölj eller köpa fler aktier för dividendpengarna utan att behöva skatta emellan! Passar alltså långtidssparare som vill omplacera då och då.
 
Du kan ha hur många värdeandelskonton som helst, men bara ett aktiesparkonto (har du fler får du betala en grym straffränta, så det löns verkligen inte). Här kan du läsa Finansmisteriets frågor och svar om aktiesparkontot.
 
Spara åt dina barn
 
I frågestunden efter tillfället med mimmit var det någon som frågade hur det går till med att spara åt barn. Svaret blev att det är knepigt och att det löns att spara i sitt eget namn, för om man sparar på barnets namn måste man redovisa till magistraten. Jag ville ställa mig upp och ba NEEEE så är det väl ändå inte! Redovisningar till magistraten görs visserligen om föräldern är barnets förmyndare och ska förvalta pengar (t.ex. arv eller skadestånd som barnet fått) tills barnet fyller 18, men annars? Tillägg, fick en kommentar som upplyser: "om barnets egendom överstiger 20,000 euro så måste man meddela till magistraten", så nu vet vi det! Tho tar det ett tag att spara ihop 20k så jag tycker inte att det borde ses som ett problem att spara i kiddets namn.
 
Det sades också att det är svårt att lyfta pengar från barnets konto. Det är det inte alls? :D Antingen kan föräldrarna ha rättighet till kontot tillsammans = båda måste godkänna om det görs en transaktion, eller så har de rättighet ensam = får flytta pengar som de vill. Det kommer föräldrarna överens om sinsemellan med banken. För dem med ensam vårdnad är det ju som att flytta pengar från sitt eget konto. Man ser ju barnets konto i sin egen nätbank tills hen fyller 18, och därefter ifall hen ger dig rättigheten tillbaka. Mina åsikter:
 
  • Klart du ska spara åt ditt barn! Redan 15 euro i månaden på någon skojig fond växer förmodligen till en ännu skojigare summa när din sparhorisont är 20 år eller mer.
  • Ja, barnet får rättighet till sina pengar när hen fyller 18 om kontot är i barnets namn. Ditt jobb är att inkludera barnet i ekonomiska frågor från barnaben så att hen inte slösar upp allting på onödigt skräp.
  • Vad än du öppnar för konto åt ditt barn så måste båda föräldrarna godkänna det, räcker alltså inte med att en förälder traskar till banken (eller loggar in på nätbanken).
  • Om du sparar i ditt eget namn så får du ge barnet 4999e/ 3 år skattefritt i gåva.
  • Om du sparar i barnets namn så kan det vara knepigt med eventuella stöd från Fpa - det finns fall där Fpa tvingat föräldrar att sälja barnets fondandelar eller aktier för att de ska få stöd. Men jag tycker det är en risk man får ta, man vet ju inte om man kommer behöva ansöka om stöd i framtiden. Eller om sådana här regler ändras med tiden.
  • Ett barn på 15-17 år får öppna ett BSP-konto med föräldarnas lov! Under den tiden får barnet bara spara pengar som hen förtjänat själv (ej t.ex. gåvor eller arv) men när man är 18 får man bsp-spara vilka pengar som helst (t.ex. studielån). Läs mitt inlägg Om bostadsspar och studielån.
 
Frågor?
 
Frågor på det? Kommentarer? Eller förtydligande och förbättringar, ifall mitt matematiska huvud sviker och jag räknat något fel så någon mysig besserwisser känner för att rätta mig, let's go! :D
E

Om barnets egendom överstiger 20 000€, så måste man meddela till magistraten, men annars håller jag helt med om att det inte finns nåt som hindrar att man sparar i barnets namn; det e ju dumt sen när man vill ge barnet pengarna om de är i ens eget namn och man måste betala gåvoskatt!

Svar: Tack för upplysning! 😍😘
JANINA KRONLUND

Ida

Bra inlägg! Jag använder också Nordea, dels för att jag redan var kund och dels för att jag gjorde research och insåg att ska man köpa aktier för under 700€ i gången är Nordea billigast och jag köper för små summor i gången. Är nöjd men saknar de grafer som jag har förstått att Nordnet har för att följa upp sina innehav så det får jag göra själv på Excel...

Nämnde tjejerna alls att de är sponsrade av Nordnet?

Svar: Tack! E ju verkligen ingen expert men vill föra en mer öppen diskussion o inspirera till att spara o placera 😍 Tex. en tredjedel av Nordnets kunder e män, så de e ännu en bit till jämställdhet där. Vill att ALLA kvinnor ska fatta att alla har möjlighet! 😍 Jo, de nämnde nog att de hade en adlink på sin sida och att de skulle få provision (?) ifall någon på eventet blev Nordnetkund via länken.
JANINA KRONLUND

Skriv en kommentar
Namn*
E-postadress*
Blogg-adress